Chemické černění: Proč to nechat na profesionálech?

Alkalické černění kovů (také brynýrování) je proces, při kterém se povrchová vrstva kovového materiálu mění na černou. Dochází k tomu díky chemické reakci mezi kovem a roztokem obsahujícím kovové ionty. Tento proces se používá pro ochranu kovových povrchů před korozí, zlepšením otěruvzdornosti nebo pro zlepšení estetického vzhledu.

Jak na to?

Proces černění začíná u očištění kovového materiálu. Ten se vloží do chemického roztoku obsahujícího kyseliny a soli, který se následně zahřívá na určitou teplotu. Tloušťka oxidové vrstvy závisí na době, kterou je kov ponořený v roztoku a platí, že čím větší vrstva, tím lepší ochrana proti korozi. Aby produkt nešpinil, je potřeba po aplikaci oxidové vrstvy jej dobře očistit a zbavit chemikálií.

Chemické černění se často kombinuje s olejováním. To slouží k nanesení ochranné vrstvy oleje na povrch, který byl předtím chemicky černěn, což poskytuje další ochranu proti korozi a zlepšuje celkovou odolnost výrobku.

Kde se používá?

Černění se používá pro úpravu povrchu kovových součástí v automotive či stavebnictví u produktů jako nářadí (například některé naše upínky, svěrky a čepy), šroubů a matic, zámkových systémů či pro snížení lesklosti ručních zbraní.

Přestože chemické černění působí jako relativně jednoduchý proces, který se dá zvládnout doma, prostředí vaší dílny na takové práce nemusí být připraveno. Proto vám doporučujeme obrátit se na profesionály.

Proč to nechat na profesionálech?

Chemické černění se provádí za použití chemického roztoku, který obsahuje kyseliny a soli. Při nesprávném zacházení si s ním můžete způsobit popáleniny na pokožce, v očích a v dýchacích cestách. Kromě toho je na něj potřeba speciálních zařízení, jako je například vana na chemické černění či zařízení pro míchání chemického roztoku. Tato zařízení mohou být drahá a obtížná sehnat. A nakonec, profesionální černění je obvykle levnější než černění doma. Tak si ulehčete práci a nechte to na profesionálech s mnohaletými zkušenostmi, potřebným vybavením a znalostmi bezpečnostních postupů. Jsme tu pro vás, ozvěte se nám!